Pirkuma karte

0 gabals - 0,00 €
Jūsu pirkuma grozs ir tukšs

Bērnu gultiņas izvēle. YappyKids ekspertu padomi.

.

 

Mūsdienās ir milzīgs daudzums bērnu gultiņu, ražotu dažādas pasaules malās, no metāla, koksnes, tekstila un pat no plastikāta. Izvēle liela, taču ko darīt, lai izvēlētos mazulim pašu labāko? 

Materiāls.

LaminātsLabāk izvairīties no gultiņām, kas ražotas no lamināta, kam pievienots liels daudzums dažādu līmju veidu. Vēl arī lamināta gultiņu virskārta izgatavota no melamīna vai akrila sveķiem, kas nodrošina dēļa aizsardzību pret nodilšanu un trieciena slodzēm. Jā, šādas gultiņas ir lētākas, taču padomājiet, cik svarīga jums ir jūsu mazuļa veselība, jo bērns savus pirmos dzīves gadus tik daudz laika pavada gultiņā. Gultiņas, kas izgatavotas no metāla-konstrukcijas ir ar savu dizainera akcentu, bet tās mazāk rūpējās par jūsu mazuļa drošību un veselību. Gultiņas, kas gatavotas no tekstila (tā saucamās travel cots), brīnišķīgi noderēs izbraukumos un ceļojumos, vasarnīcā, vai vienkārši, lai mazulis varētu pavadīt 1-2 dienas pie vecmāmiņas, taču nav ieteicamas ikdienas lietošanā, jo pati šo gultiņu bāze nav noturīga un var ietekmēt pareizu jūsu mazuļa mugurkaula attīstību. Protams, pats labākais materiāls bērnu gultiņu izgatavošanai ir koksne. Baltijas valstu veikalos mēs varam iegādāties gultiņas no bērza, dižskābarža un priedes. Tagad sīkāk par šiem dabīgajiem materiāliem.

PriedePriede – ražošanā materiāls viegli padodas apstrādei. Mūsu vietējiem un poļu ražotājiem patīk strādāt ar priedes koksni. Pirmkārt, tā pietiekošā vairumā pieejama mūsu
mežos, otrkārt, tādēļ, ka priedei ir pietiekoši mīksta koksne, ražošanas instrumenti tik ātri nenodilst. Bet vai tā ir pietiekoši laba jūsu mazulim? Pamēģināsim noskaidrot. Pērkot priedes koka gultiņu, pievērsiet uzmanību, lai nebūtu redzamu zaru vietu, jo dabīga sveķu izdalīšana var sabojāt jums garastāvokli. Vēl, pērkot priedes koka gultiņu, pārklātu ar laku, tad ziniet, ka saules staru ietekmē, ar laiku priedes koka krāsa kļūs daudz dzeltenāka. Šeit jūs neko nevarēsiet mainīt – šāda ir šīs koksnes īpašība. Taču, ja tā nokrāsota baltā krāsā un nav redzamu zaru – tā jums ir laba izvēle. Vēl ir arī priedes koka gultiņu priekšrocība, tās ir lētākas nekā bērza vai dižskābārža gultiņas un tā arī ir ļoti laba un ekoloģiski tīra izvēle jūsu mazulim. 

BērzsBērzs un dižskābardis. Gultiņas no šīs koksnes atrodas daudz dārgākā segmentā. Gan bērzs, gan dižskābardis pieskaitāmi cietajām koksnes sugām. Tas nozīmē, ka izmantošanas laikā uz jūsu gultiņas nepaliks gredzenu, mazuļa zobiņu un tml. pēdas. Vēl arī bērza un dižskābarža koksne, pārklāta ar laku, nemainīs savu krāsu. Pārdodot šādas gultiņas otrreizējā tirgū, jūs vinnēsiet, jo pēc viena vai pat diviem bērniem šīs gultiņas paliks tikpat stabilas un pievilcīgas, kā pie pirkšanas. Citiem vārdiem – kā jaunas.

 

Kādu jums izdarīt izvēli? Tas atkarīgs no personīgām vēlmēm par dabīgo koksni un jūsu maciņa biezuma.

Lakas, krāsas un standarti.

Pērkot gultiņu, obligāti pajautājiet pārdevējiem, kādas lakas un krāsas izmantotas konkrētās gultiņas apdarē. Protams, labāk, ja lakas un krāsas ir uz ūdens bāzes. Tās neizraisīs alerģisku reakciju un būs pilnīgi attlalums starp redelemdrošas jūsu mazulim. Kad atvediet gultiņu mājās, atvērāt iepakojumu, pārliecinieties, ka nav spirta aromāta, kas liecinātu, ka gultiņa krāsota ar nitrolaku.  Šāds aromāts ir raksturīgi ass un neizvēdinās pat pēc 20 minūtēm pēc iepakojuma atvēršanas. ES standarti. Eiropas Savienībā pastāv vienots standarts, kas jāievēro visiem bērnu gultiņu ražotājiem. Uz šodienu tas ir EN 716-1:2008 + A1:2013. Lūk, daži šī standarta momenti, uz kuriem vecākiem būtu vērts pievērst uzmanību:

- kad matracīša bāze atrodas pašā augstākajā stāvoklī, tad attālumam līdz sānu maliņas augstākajam punktam jābūt 300 mm+, lai bērniņš neizkristu no gultiņas.  

- kad matracīša bāze atrodas pašā zemākajā stāvoklī, tad attālumam līdz sānu maliņas augstākajam punktam jābūt 600 mm+, arī lai bērniņš neizkristu no gultiņas.

- ieteicamais attālums starp redelītēm gultiņas galvgalī un sānos ir 45-60 mm.

Matraču bāze.

Tirgū pastāv vairāki matraču bāzes ražošanas tipi gultiņām. Mūsu eksperti iesaka atturēties no gultiņu pirkšanas ar matraču bāzi no MDF vai KSP. Tas izskatās kā viena liela plātne. Šādas matraču bāzes aizkavē normālu gaisa cirkulāciju gultiņā un nav stabils risinājums jūsu mazuļa drošībai. Labāk izvēlēties gultiņu, kur matrača bāze izgatavota no dabīgas koksnes. Vēl svarīgs rādītājs ir attālums starp restītēm matrača bāzē. Attālums starp restītēm matrača bāzē nedrīkst pārsniegt maksimāli pieļaujamo attālumu 60 mm.

Bērnu gultiņu funkcijas

Funkcionalitāte un svarīgi parametri.

Izvēloties bērnu gultiņu, pievērsiet uzmanību tās izmēriem. Un konkrēti, matrača bāzei. Eiropā atzīts standarts ir 120х60 cm. Vēl pastāv arī atsevišķs Itālijas standarts 127х65 cm, Angļu-vācu standarts 140х70 cm un Amerikāņu 131х69 cm. Ja jūsu izvēle kritusi uz jebkuru gultiņu, kuras izmērs ir lielāks par 120х60 cm, tad jāņem vērā, ka var rasties grūtības ar bērnu gultasveļas, kā arī paša matracīša piemeklēšanu Baltijas valstīs. Bērnu gultiņai jābūt, kā minimums, ar trim matracīša bāzes augstumiem. Tādā mērā, kā aug jūsu mazulis, nepieciešams bāzi nolaist zemāk un zemāk, lai novērstu bērna izkrišanu no gultiņas.

Vēl tiek ražotas gultiņas, kas tiek komplektētas ar nolaižamo sānu. Pievērsiet uzmanību vēl veikalā, lai sānu var nolaist viegli, vislabāk ar vienas rokas palīdzību (lai ar otru varētu turēt mazuli). Vēl paceļamajai malai pie pacelšanas, jābūt droši nostiprināmai, lai mazulis pats to nevarētu nolaist.

Tirgū ir gultiņas ar izņemamām redelītēm no sānu daļas. Tā ir teicama izvēle jūsu bērnam. Šāda gultiņa jums kalpos ilgāk par parasto (vidēji līdz 3 gadiem). Pateicoties tādai konstrukcijai, mazulis pats varēs iekāpt gultiņā un izkāpt no tās.

Ja jums aktuāli gultiņas ritenīši, tad obligāti pārbaudiet, lai tie būtu ar bremzēm un stabili nofiksējami. Vēl tirgū ir daudz dārgāki ritenīši, kuros tiek izmantots gumijas-plastikāts. Ja jums mājās dārga parketa grīda, tad obligāti pievērsiet tam uzmanību.

Veļas kaste. Tas ir gan pluss, gan mīnuss. No vienas puses, jūs tajā varat ievietot daudz lietu, bet no otras puses, kaste – tajā sakrājas putekļi. Tādēļ pārliecinieties, ka kaste nokomplektēta ar vāku, lai tajā nenokļūtu putekļi. Bet, ja jūsu izvēlētajā gultiņā ir kaste bez vāka, tad padomājiet par kumodes pirkšanu. Tas acīmredzot būs labāks risinājums gan jums, gan jūsu mazuļa veselībai.

Graužamie uzliktņi, tie ir plastikāta uzliktņi uz gultiņas sānu malām. Tie nepieciešami, lai izvairītos no skrāpējumiem un iespiedumiem uz gultiņas malām, kad jūsu mazulim nāks zobiņi un bērns centīsies iebāzt mutē visu, kas pagadās pa rokai.

Ja jūs esat iepazinies ar šo materiālu, tad tiešām spēsiet veikt sev pareizu izvēli. Veiksmi!

Šis raksts – ir YappyKids īpašums, un jebkāda kopēšana izraisa tiesisku atbildību. Mēs atļaujam kopēt tikai ar atsauci uz pirmavota mājaslapu: www.yappy.lv.