Pirkuma karte

0 gabals - 0,00 €
Jūsu pirkuma grozs ir tukšs

Kā mazināt alerģiskas vides veidošanos bērnistabā?

.

Mēbeļu materiāls
      Pirmkārt, ļoti svarīgi ir izvēlēties bērnistabai paredzētās mēbeles. Vislabāk, ja tās ir izgatavotas no dabīga stingrā koka, jo mazulis ar to saskarsies katru gulēšanas mirkli.
Ieteicamie materiāli mēbelēm būtu - bērzs, dižskābardis, ozols. Arī speciāli atlasīta bez zaraina priede būs izturīgs materiāls, kas nolakots baltā tonī, atrodoties saulē neizdalīs sveķus un nepaliks dzeltenīgs.
Balti krāsotas kumodes vai skapji var tikt izgatavoti arī no MDF materiāla, taču tam ir jābūt E1 klases. ( https://goo.gl/Yqn15g)

        Natural krāsas kumode no bērza materiāla                            Baltas krāsas kumode no MDF.

      Pārliecinieties, vai lakas un krāsas mēbelēm ir balstītas uz ūdens bāzes - tādā veidā tās ne tikai būs drošas mazuļa veselībai, bet arī būs viegli un ērti tīrāmas - tikai ar ūdenī samitrinātu lupatiņu - bez nekādas ķīmijas. Ne velti šādas pat lakas tiek izmantotas rotaļlietu ražošanā, lai gadījumā, ja mazais nejauši sāk mantiņu grauzt, tas nenodarītu neko sliktu.
Kā zināt, kādas krāsas un lakas tiek izmantotas? Pērkot internetā - tas noteikti būs minēts produkta aprakstā, savukārt, iegādājoties veikalā - nekautrējieties vaicāt pārdevējam.

Viegli tīrāmas mēbeles
     Regulāra putekļu noslaucīšana no mēbelēm ir noteikti svarīgs nosacījums nealerģiskas vides radīšanai. Tāpēc bērnistabas mēbeles ieteicamas labāk izvēlēties ar gludu virsmu, bez daudz smalkām detaļām, sarežģītiem iegravējumiem un spraugām, kurās uzkrāsies putekļi un, kas apgrūtinās tīrīšanas procesu.

     Putekļu slaucīšanu un grīdas izsūkšanu noteikti atvieglos pārvietojamas mēbeles. Tāpēc būtu vēlams pievērst uzmanību zem gultiņām esošajām drēbju vai mantu kastēm. Lieliska opcija ir atsevišķi nopērkamās kastes uz riteņiem - tādā veidā, kad būs nepieciešams izslaucīt vai izsūkt grīdu zem mazuļa gultas - kasti varēs ērti izbīdīt. 

     Izvēloties drēbju kastes vai kumodes - pievērsiet uzmanību arī, ne tikai tam, cik ietilpīgas ir atvilktnes, bet cik ērti tās ir atveramas, lai vismaz reizi nedēļā būtu viegli izslaucīt.
Skatieties, lai zem gultiņām liekamajām mantu vai drēbju kastēm būtu vāks un, lai tas
būtu atverams nevis līdz pusei, bet - pilnībā - lai tajās uzkrātos putekļus varētu ērti noslaucīt.

Dabīga gultas veļa un matracis
     Gultas veļa no dabīgiem materiāliem būs pareizā izvēle, tādiem kā kokvilna un bambuss, jo būs patīkami mīksta un ērta, lai saskaroties ar mazuļa maigo ādu, neradītu kairinājumu un alerģiskas reakcijas. Šis ir svarīgs nosacījums, kas vecākiem ir jāņem vērā, jo lielāko daļu savu pirmo dzīves laiku, bērniņš pavadīs tieši gultā.

   

Kokvilna dabā.

     Ņemot to vērā, arī matraci mazulim būtu jāizvēlas ne tikai tādu, kas ilgi kalpos un nedeformēsies, bet arī dabīgu - lai ražošanas procesā netiktu izmantota līme, kas mazulim ilgtermiņā uz tā atrodoties varētu izraisīt nepatīkamas izjūtas un alerģiju. Kas vēl jāņem vērā izēloties mazulim matraci, lasiet mūsu bloga rakstā : šeit.

Vēl pāris lietas, kas būtu jāievēro, pat ja mēbeles un gultas veļa ir izraudzīta dabīga
Gaisa mitrinātājs
     Pat ja gaisa mitrinātājus ikdienā izmantot nav vēlēšanās, tomēr mazuļa istabā tāds ik pa laikam būtu nepieciešams, lai sausais gaiss tiktu mitrināts un mazulim būtu brīvāk elpot.
Kāpēc?
     Ir zināms, ka pieauguša cilvēka organismā ir aptuveni 65 - 70 % ūdens, tad mazam bērniņam tie ir līdz pat 80 %, tas ir svarīgi lai organismā pareizi norisinātos visas ķīmiskās reakcijas un vielmaiņas procesi, tāpat kā jebkurā augā vai dzīvā būtnē. Tāpēc ir jāņem vērā, ka uz cilvēka organismu iedarbojas arī ūdens saturs apkārtējā vidē- ar ko saskaras cilvēka āda, acis, elpceļi.

  

     Sausais gaiss veicina miegainību, ādas un gļotādu sausumu, kairinājuma sajūtu kaklā un degunā, ko mazuļi izjūt daudz spēcīgāk kā pieauguši cilvēki, tāpēc, lai veselība tiktu labvēlīgi ietekmēta gaisā esošajam mitrumam būtu jābūt 45 - 55 %.
Kā noskaidrot, vai gaisa mitrinātājs ir nepieciešams, vai varbūt Jūsu mājās gaisa mitrums jau ir atbilstošs? Šeit Jums var noderēt - gaisa mitruma mērītājs - kas arī atrodams par ļoti izdevīgām cenām.

Ja tomēr gaisa mitrinātājs ir nepieciešams mājās - novietojiet to prom no mazuļa gultiņas.
Rotaļlietas
     Reizi nedēļā būtu vēlams izmazgāt arī mīkstās rotaļlietas, jo mazulim spēlējoties, tās var tikt mētātas pa grīdu, ņemtas nosmērētās rokās, un pildītajās rotaļlietās var rasties arī putekļu ērcītes. Tāpēc zinot to, ka mazulis šīs rotaļlietas var nejauši sākt grauzt, vai bāzt mutē, drošāk samazināt risku vienkārši tās ik pa reizei pārmazgājot.

  

Augi
     Lai cik ļoti vecākiem patiktu dažādi ziedi un augi mājās, bērnistabā, it īpaši sākumā, labāk tos neizvietot. Kāpēc? Uz augiem, tāpat kā grāmatu plauktiem ļoti mīl izvietoties putekļi, kurus nemitīgi būs jāslauka un aizņemtajā, jauno vecāku steidzīgajā ikdienā tas vienkārši var aizmirsties.

YappyKids komanda cer, ka šis raksts Jums palīdzēs sagatavot pēc iespējas nealerģiskāku bērnistabas vidi, lai būtu mierīgi gan vecāki, gan arī mazulis. Mēs esam par laimīgām ģimenēm!

Šis raksts ir YappyKids īpašums, un jebkāda kopēšana izraisa tiesisko atbildību. Mēs atļaujam kopēt rakstu tikai ar norādi uz pirmavota mājas lapu: www.yappy.lv